Pelspleje Afghansk Mynde

Af Marianne Nielsen, december 2004

Sig ordet Afghansk Mynde og tænk pelspleje - masser af pelspleje.
Det handler ikke om, at du skal børste pelsen hver dag, men at I begge lærer at nyde pelsarbejdet - for det er en dejlig fornemmelse, både for hund og ejer, at have en velplejet afghansk mynde.

Man kan inddele pelsplejen i 4 faser: hvalpen, den unge, den voksne og den gamle hund.
Hvalpen har ikke meget så pels, og her kan du med lethed bruge tiden til at træne din hvalp til at blive børstet og badet, så du er klar til den store første prøve: UNGHUNDEN. I det følgende afsnit beskrives nogle grundting i forhold til pelspleje af familiehunden.

Shampoo og Balsam (Creme Rinse/Conditioner) er et helt kapitel for sig. Spørg din opdrætter eller kontakt en specialbutik eller anerkendt hundesalon, hvor de kender lidt til hundeshampo, for at høre hvilken shampo de anbefaler og som er rimelig let at få fat i.
Der er mange gode mærker på markedet, ofte er det en god ide at have en shampoo som vasker godt rent og en der er lidt mere plejende og en balsam uden for meget olie og silikone i.
Personligt prøver jeg at undgå mærker med for meget parfume og farve, jeg vil gerne have det er så naturlige produkter som muligt. Læs godt på brugsanvisningen og følg blandingsforholdene nøje, indtil du lærer produkterne at kende.
Jeg foretrækker at blande shampoen og balsamen op i henholdsvis to 5-liters spande, for herefter at fordele det ud i pelsen med et mindre bæger eller en stor svamp.

I badet - nogle grundregler

Vask altid hunden to gange for at den bliver ordentlig ren. Når al shampoen er skyllet ud, fordel balsamen i pelsen. I starten hvor pelsen er kort, skylles al balsamen ud men efterhånden som pelsen vokser, kan du med fordel efterlade lidt i pelsen, hvilket gør det lettere at børste evt filtre ud og det bevirker ligeledes at pelsen ikke filtrer sammen hurtigt igen.
Vandet skal være ca. 30 grader varmt, test på indersiden af din underarm, hvor du er mest følsom, når vandet føles rart, er det den rette temperatur, når du selv brænder dig, er det for varmt.
Undgå at sprøjte vand i hundens ører og øjne.
Hav altid tørre håndklæder i nærheden. Sørg for hunden står på et glidfast underlag i badekarret eller brusekabinen.

Hvalpen ... fra 8 ugers alderen

Inden badet kan det være en fordel at sætte et halsbånd på hvalpen, så man kan holde fast i hunden uden det ligner et overgreb og bliver for krampagtigt. Første gang kan du opleve, at hvalpen skriger i vilden sky eller hopper ud af badet. Det gælder bare om at bevare roen og være fast og rose i overmål, når den står stille. Skyl forsigtigt hvalpen over med lunkent vand, så pelsen bliver gennemblødt.
Fordel den opblandede shampo rundt i hele pelsen, start oppe ved hovedet og lad det løbe ned ad nakken, ryggen og benene. Masser forsigtigt shampoen rundt i hele pelsen, (tænk på når du selv går til frisør og får masseret hovedbunden - dejligt).
Skyl shampooen ud og gentag vasken. Skyl herefter al shampoen ud og SKYL EN EKSTRA GANG rester af shampoo vil virke som snavs i pelsen og kan ligeledes forårsage kløe.
Tænk på når du selv har været rundhåndet med vaskepulveret i dit eget tøj Hæld lidt creme rinse over hvalpen og skyl det hele ud.
Pres vandet ud af pelsen med fingrene, lad fingrene glide ned ad benene. Tør/frotter hvalpen i et stort håndklæde. Jeg lader altid hunden ryste vandet af sig, hvis den vil. Pas på hvis halen slår mod kanten af badekarret.

Sæt hvalpen på et trimmebord men lad den aldrig sidde alene i starten hvor den ikke er trænet til det.
Sørg for at redskaber og føntørrer i nærheden, så der ikke er nogen undskyldning for at forlade hunden.
Tag en føntørrer og begynd at tørre hvalpen, alt skal introduceres langsomt og flere gange. Også her vil hvalpen måske stritte imod, så hold hvalpen i halsbåndet med den ene hånd og hold føntørreren i den anden. Peg aldrig føntørreren direkte mod hunden og hold den ikke for tæt og for længe det samme sted, så brænder det. Brug en lille karde, hvis du kan få din hånd fri, så hvalpen vender sig til dette.

Når hvalpen har været hele turen igennem, skal den ofte ud og besørge, da hele systemet har været på igang. Og husk det bliver nemmere og nemmere for hver gang.

Imens pelsen vokser...

Det er en smagssag om hunden skal stå op eller lære at ligge ned imens man børster den.
Jeg lærer alle mine hunde at lægge ned på bordet. Jeg synes, det er lettere at børste pelsen igennem under armene, maven og imellem bagbenene. Lad den aldrig selv hoppe ned fra bordet, men løft den ned, derved er det nemmere at få den til at forstå at den aldrig må hoppe ned selv.
I starten når du børster din hvalp, så kan du træne den med en masse godbidder, så afleder du måske lidt af opmærksomheden med børste. Når hunden bliver ældre kan man forlange lidt mere af den og når den f.eks. bider efter børsten eller tager din hånd når du børster den, så sig nej og forsæt og bliv ved indtil den holder op med at bide. Stille og rolig.

Hvis du kommer til en filt, så del filten med fingrene inde fra huden og ud, så det gør mindst ondt og børst.
Det er et pillearbejde og I skal begge lære at nyde det, sørg for at lave situationen hyggelig, lav en kande kaffe, sæt radioen på dit yndlingsprogram og sæt tiden af til det. Det skal ikke være en brydekamp med en børste, der drøner igennem pelsen med 180 km i timen, så er det dømt til at mislykkedes.

Sørg for at få børstet pelsen godt igennem en gang om ugen og bad hunden hver 3. eller 4 uge afhængig af vejret, pelsens stadie osv.

Personligt bader jeg mine hunde en gang om ugen Ð uden at børste dem indimellem - fordi det er udstillingshunde og pelsen må ikke slides unødvendigt og jeg synes det er nemmere at arbejde med. Hvis du børster filtre ud i en tør pels, skal du bruge en udredningsspray, hvilket forhindrer pelsen i at filtre sammen hurtigt igen.

Unghunden fra 8 måneders alderen

Her begynder de første filtre / knuder at komme i pelsen og de kritiske steder er bag ørerne, under armene, I sidepelsen og midt på låret og for hanhundens vedkommende omkring testiklerne.
Når unghunden skifter fra hvalpe - til voksenpels kan pelsen være meget besværlig, den kan filtre helt vildt.
Tæverne kommer ofte igennem denne periode hurtigere, da de efter deres første løbetid vil begynde at smide pelsen og den naturlige saddel på ryggen vil fremkomme.

Sørg for at hunden er mest mulig filterfri, inden du bader den.

Nu kan du når du bader din unghund med fordel lade lidt balsam sidde i pelsen, det gør at pelsen lettere glider fra hinanden, ikke filtrer så hurtigt, men det tager lidt længere tid at tørre.
Hvis der fremkommer nogle filtre, når du har badet hunden, så børst pelsen godt igennem inden du sætter føntørreren på, så giver det ikke så meget modstand, når du begynder at tørre.
Start herefter tørreprocessen og sørg for at pelsen er helt gennem tør, hvis der er nogle våde områder i bunden af pelsen vil det hurtigt filtre igen. Sørg for også at tjekke for filtre mellem tæerne. Ofte er afghanere følsomme og bliver lidt urolige, når man tørrer forpoterne, men det er en tilvænningssag. Lad kammen glide igennem pelsen, for at tjekke filtre og sørg for at komme i bund.
Hvis kammen stopper, er det tid til at børst igen, så har du ikke gjort det ordentlig.

Hvis pelsen bliver uoverkommelig i denne periode kan du i værste fald få klippet håret tæt under armene og på maven.

Kontakt din opdrætter eller en anerkendt hundesalon og spørg om de vil hjælpe.

Den voksne afghaner

Nu skulle pelsen gerne være lang og silkeblød og hunden trænet til hele processen, så hvis hunden er sund og rask og pelsen i fin form, er det kun vejret der bestemmer hvor ofte og hvor besværligt pelsarbejdet skal være.

Hvis pelsen bliver lang på hovedet og på ørerne, kan man binde pelsen op med elastikker eller frotterede dutter, så hunden får en hestehale på hovedet og rottehaler i ørerne. Så slipper man også for der sidder rester af kiks og kødben i håret.
Pas på ikke at komme for tæt på ørerlappen, så blodcirkulationen stoppes.

Når tæverne kommer i løbetid, sviner de sig ofte meget til bagi, så her kan man ligeledes lave en lille "hestehale" på hver side af baglåret.
Filtre kan opstå i forbindelse med hormonelle forandringer, stress, visse typer medicin (især pencillinbehandling), så hvis tæven eksempelvis kommer i løbetid, bør man være mere opmærksom og børste/bade hunden oftere.

Den gamle afghaner

Bliver pelsarbejdet for hård en omgang for den gamle hund, kan man klippe pelsen af indersiden af benene og på maven.