Racebeskrivelse Magyar Agár

Historie og Udseende

Magyar agáren stammer fra Ungarn. Hunde af denne type har fulgtes med ungarerne fra før de erobrede landet. De har fulgt hussarerne på hesteryg gennem bjergene og de har været brugt til at jage harer og andet vildt. Direkte oversat betyder magyar agár: ungarsk mynde. Flere lande betegner den: ungarsk greyhound, men dette er ikke helt korrekt. Racen udspringer oprindeligt ikke fra greyhounden, men fra en blanding af orientalske/nordafrikanske mynder samt hunde af mere grov statur. Dette kan endnu spores i dens udseende. Det var først i 1900 tallet nogle opdrættere valgte at krydse greyhound ind i racen, for at den skulle blive hurtigere. Men Magyar agáren bør dog stadig fremstå tydeligt grovere end de fleste andre mynder. Deres hoved har kraftige kæber, halsen er bred og ikke for lang. Ørerne er både større og kraftigere end hos greyhounden. Pelsen er grov med underuld, så hunden kan holde kulde og golde landskaber ud. Deres haler ender ud i en grov børste og benstammerne skal også tydeligt bære præg af en sej og udholdende mynde, der efter historiske beskrivelser skulle kunne løbe mellem 30 og 50km. om dagen. Størrelsen for hanner er fra 65 til 70 cm, og for tæver fra 62 til 67 cm.

Temperament

Magyar agár er en særdeles alsidig mynde. I dens hjemland Ungarn bruges den både som jagt- og vagthund. Den skiller sig lidt ud fra dens fætre og kusiner (galgoer, greyhounds og whippets) ved at have dette vagtinstinkt. Men generelt set er det en meget fredsommelig, venlig og imødekommende hund, som hilser gæster, på både 2 og 4 ben, indenfor i dens hjem. Magyar agáren er en virkelig klog hund, som er usædvanlig nem at træne med i forhold til det er en selvstændig race. Den reagerer hurtigt og kvikt på kommandoer og vil meget gerne sin ejer, så lydighedstræning er bestemt ikke noget man skal være bange for at kaste sig ud i. Men dens yndlingstræning er og bliver jagt og her er lure coursing en god og sund erstatning for at give hunden afløb for sine naturlige drifter. Det er en rolig og nem hund indendørs, den er god til både store og små børn og historier fra dens hjemland fortæller om hvordan den passer på gadens børn når de er ude at lege uden voksent opsyn. Udendørs er den dog utrolig legesyg og udholdende og der må gerne ske noget.

At leve med en Magyar Agár

Til daglig mærke man stort set ikke dens tilstedeværelse. Racen har næse for hvad der er rigtigt og forkert og den behøver egentlig ikke megen opdragelse. Dog vil den umådelig gerne træne, lege, løbe og være tæt på sin ejer (dog uden at være anmassende) så racen passer virkelig godt til familien der kan lide at være aktive men samtidig ønsker en hund man ikke mærker indendørs. Racen er ikke speciel sart i forhold til kulde, som mange andre mynder kan være det, og den er også meget taknemmelig i forhold til boligforhold, da det ikke er indendørs den er aktiv. Racen fylder altså, på trods af størrelsen, ikke ret meget hverken fysisk eller psykisk og er generelt en meget medgørlig mynde.

Der er stor variation i racen så både interiør og eksteriør kan svinge meget afhængigt af hvor hunden er opdrættet. Generelt er racen ikke særlig kendt udenfor dens hjemland og det er da også her man ser den oprindelig type, men der avles nu også en del magyar agárer i Tyskland og enkelte i Skandinavien og der er her tydelig forskel på præferencerne i forhold til sind og udseende i de forskellige lande.