Myndeklubbens Racerepræsentant - Borzoi13. april 2011 - Indlæg af Peer Lervad

Arvelig sygdom hos Borzoi

For et par måneder siden blev jeg bekendt med sygdommen "degenerativ myelopathy".
Karen Kolbek som selv har borzoi fra bl.a. en kennel i Tyskland informerede mig om denne sygdom.

Den tyske opdrætter, Astrid Wolf, havde fået konstateret sygdommen hos en af sine ældre tæver.

Degenerativ myelopathy har man kendt til i en årrække. Bl.a. indenfor schæferhunde. Men den har været vanskelig at diagnosticere. Med den nye gen teknologi er dette nu blevet nemmere.
Selve sygdommen udvikler sig først sent i hundens liv og symptomerne kan minde meget om div. gigtlidelser i bagkroppen. Kort fortalt mister hunden gradvist styrken og styringen med bagkroppen og ender med at blive totalt lam.

Der er p.t. ikke nogen kur/helbredelse for degenerativ myelopathy. Interesserede kan læse mere om sygdommen og forløbet på disse links:

http://petdoc.com/story/degenerative-myelopathy-dogs

http://vetmedicine.about.com/od/caninehealthdogs/a/VVP_degenmyel2.htm

Ved hjælp af gentest kan man i dag relativt sikkert finde ud af om en hund er bærer af gen for denne sygdom. Fortolkningen af testen er mere problematisk. Min lokale dyrlæge, Jan Birk fra Odder Dyreklinik, har haft kontakt til professor Merete Fredholm fra Institut for Basal Husdyr- og Veterinærvidenskab/Genetik & Bioinformatik ved Københavns Universitet. Merete Fredholm udtaler at testen er veldokumenteret men da nedarvningen tilsyneladende er inkomplet penetrat vil det sige at hunde der bliver testet homozygote for mutation (AA) ikke nødvendigvis udvikler sygdommen.

Resultater fra test i USA og Tyskland viser et meget stort antal (AA) hunde. Selv om testgrundlaget endnu er relativt lille (ca. 50 hunde i hvert land) er vi derfor nødt til at forholde os til sygdommen. Avlsmæssigt er det muligt at "fjerne" sygdommen. Men hvis det betyder at udelukke 25% eller mere af racen fra avl kan det meget vel vise sig at være en overreaktion.
Selve testen kan fortages på et anerkendt tysk laboratorium, LABOKLIN. Prisen herfor vil være omkring kr. 400,-. Hertil skal så lægges en konsultation hos en lokal dansk dyrlæge og et honorar for udtagelse af blodprøve.

Da resultatet af testen ikke giver sikkerhed for at gen bærere af sygdommen også udvikler sygdommen i en sen alder er det jo en "smags sag" om man ønsker at få denne viden. Man kan sige er der rundt regnet er 50% chance for at ens borzoi, i en eller anden grad, er bærer af genet for udvikling af degenerativ myelopathy og 50% chance for at den er helt fri for dette gen.

Personligt vil jeg vælge at teste de af mine hunde, der påtænkes at bruges i avl. Efterfølgende må resultatet så vurderes fra sag til sag. De hunde jeg har, der ikke vil indgå i fremtidig avl har jeg ikke noget ønske om, at de måske/måske ikke kan udvikle sygdommen i en sen alder af deres liv. Specielt ikke da der jo ikke er nogen mulighed for helbredelse.


Andre synspunkter/erfaringer med myelopathy modtages meget gerne. Kontakt mig gerne på: peer.lervad@zaranov.dk

15. sep 2010 - Indlæg af Peer Lervad

Racerepræsentant for Borzoi

Artikel til Myndenyt dec. 2010 + Myndeklubbens hjemmeside

Kontakt oplysninger på borzoi ejere i Myndeklubben
Jeg har for nylig modtaget en medlemsliste fra Myndeklubbens bestyrelse med de medlemmer, der har registreret at de har en eller flere borzoi.
Desværre er jeg ikke sikker på, at listen er fyldestgørende og den indeholder listen heller ikke e-mail adresser og opdaterede telefonnumre.
For at vi kan komme i kontakt med hinanden på en effektiv, billig og hurtig måde, vil jeg derfor opfordre alle borzoi ejere/interesserede, der er medlem af Myndeklubben til at maile mig deres e-mail adresse og også meget gerne primære telefonnummer.

Mail adresserne vil udelukkende blive anvendt til relevant/nødvendig information om borzoi.
Mail informationerne til: peer.lervad@zaranov.dk
Peer Lervad